·
Home
 
·
Advertenties
 
·
Spirituele Artikelen
 
·
Spirituele thema's
 
·
Zoeken / Info
 
·
Spirituele boeken
 
 
·
Ans Corbee
 
·
Celia Fenn
 
·
De Hoeders
 
·
De Monade
 
·
Eckhart Tolle
 
·
Gabriela Gaastra-Levin
 
·
Kryon-Lee Carroll
 
·
Manuela van der Knaap
 
·
Niek Johida
 
·
Praktijk Orfilan
 
·
Ronna Herman
 
·
Spiritual Wisdom
 
·
Steve Rother
 
·
Suzan Caroll
 
·
Valerie Donner
 
     
   
   
 

 

 
 
 
Thema: Artikelen-over-Bewustwording
Naam : Lusanne Hogeweg
Titel : De roep van je ziel volgen. Bewust op weg naar zelfstandigheid.
Tekst : Je hebt een droom om voor jezelf te beginnen, om het werk te gaan doen waar je hart ligt en dat je zielsgraag wilt doen in de vrijheid van zelfstandig ondernemerschap, maar je weet niet of het wel mogelijk is of waar je moet beginnen. Je bent heel gevoelig, voelt je soms onzeker en je twijfelt of je het wel kan. Zelfstandig (loopbaan) coach Lusanne Hogeweg geeft je een aantal handreikingen die je helpen een stap in de goede richting te zetten zodat je verder kunt komen op je weg.

De rode draad die ik zie in die weg is die van eerst durven dromen en dan vooral durven doen. Eerst is het van belang om te weten wat je wilt, waar je hart ligt of wat je zielen-verlangen of -ambitie is. Deze dien je vervolgens serieus te nemen zodat je ervoor durft te gaan staan. Het gaat uiteindelijk om het realiseren of uitvoeren van dit verlangen en dit vergt het zetten van een aantal stappen. Ik onderscheid daarbij tussen uiterlijke stappen, bijvoorbeeld inschrijving bij de kamer van koophandel, een werkruimte inrichten en een folder maken, en innerlijke stappen, zoals het overwinnen van angst en onzekerheid, versterken van je zelfvertrouwen en geloven in het welslagen van je onderneming.

Innerlijke en uiterlijke weg

Nadenken over de uiterlijke weg, over alles wat er voor nodig is om een onderneming op te zetten, kan bij mensen de indruk geven dat het heel veel werk is, een veelheid ook die ze niet kunnen overzien. Of men ziet allerlei beren op de weg, veelal in de vorm van praktische bezwaren. Dit kan ertoe leiden dat ze bij voorbaat ontmoedigd raken en er maar niet aan beginnen. De innerlijke weg wordt veelal niet als zodanig onderkend en angst en onzekerheid nemen dan de overhand en blokkeren de voortgang. Ik zie een duidelijke samenhang tussen de innerlijke en uiterlijke weg; vaak is eerst een innerlijke stap nodig, bijvoorbeeld het overwinnen van een angst of beperkende gedachte in jezelf, voordat een uiterlijke stap kan worden gezet. Als je je nog onzeker voelt en denkt dat jij niet als zelfstandige kan werken, omdat je nog niet genoeg kennis en ervaring hebt bijvoorbeeld, dan zet je geen enkele concrete stap in de richting van zelfstandig ondernemerschap. En zo blijft het een droom.

Ik zie dit vaak bij mensen, dat ze wel een idee, droom of wens hebben om als zelfstandige te werken, een eigen praktijk of bedrijf te hebben in het werk waar hun hart en ziel ligt, maar niet echt in actie komen. Of ze beginnen wel, maar het blijft zo klein dat ze het niet als serieus zien en niet als 'werk' beschouwen. Dit mechanisme werkt twee kanten op. Je neemt wat jij wilt doen en te bieden hebt niet voldoende serieus, je maakt jezelf op dat punt klein, en daardoor blijft je onderneming ook klein en dus hoef je deze niet serieus te nemen. Wat voor jou dan weer een bevestiging is, van "zie je wel, het stelt niet zo veel voor". Wat je denkt en gelooft, dat is wat je realiseert. Een ander mechanisme neem ik ook waar. Je kunt je droom heel groots maken, in omvang en bereik. Je wilt alle problemen aanpakken in de hele wereld, bij wijze van spreken, of jouw praktijk of bureau moet wel meteen een groot succes zijn. Deze droom is vrijwel onuitvoerbaar en dit willen is uiteindelijk een vlucht, net zo goed als het kleiner maken van je ambitie of wens dat is, met als onbewust doel het ontlopen van je verantwoordelijkheid om dat wat je wilt ook echt te gaan doen. Wat maakt nou dat we dit doen, of juist niet doen? Hier zit vaak een angst voor teleurstelling onder die ontstaan is een ver verleden toen we iets heel graag wilden en het (steeds) niet kregen. We kijken wel uit om nog af te stappen op iets dat we heel graag willen, en zelfs het willen ervan is al te eng.

Ben ik goed genoeg

We voelen daarnaast een enorme verantwoordelijkheid om het werk dat we willen doen ook goed te doen, zorgvuldig en verantwoord. Want we willen bijvoorbeeld mensen of dieren echt helpen. Dit verantwoordelijkheids-gevoel is een mooie kwaliteit, want uiteraard dien je zorgvuldig te zijn als je werkt met levende wezens. De valkuil kan echter zijn dat je bang wordt om het niet goed te doen of denkt dat je nog niet goed genoeg bent en die weerhoudt je ervan om het nu al te doen. Je gaat het uitstellen, eerst nog ... een opleiding volgen, eerst nog ... meer ervaring opdoen. Ik zie vaak dat mensen de neiging hebben zichzelf te onderschatten. Het goed willen doen is dan een enorme remmende factor om in actie te komen. Want wanneer is het goed genoeg? Het kan namelijk altijd nog beter of achteraf zie je dat je dingen ook anders had kunnen doen. Als je gaat wachten totdat je 100% goed bent, kun je wachten tot je een ons weegt. Om verder te komen, is het nodig een juist zicht te krijgen op wat je te bieden hebt, aan persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten en aan kennis en ervaring. Het is alsof je de weg moet terugvinden naar waardering van wie je bent. Als je kunt accepteren wie je bent en kunt zien en voelen dat je goed bent zoals je bent met alles wat er nu is, dan valt er niets meer te vrezen en valt er niets meer te bereiken. Er is geen 'eerst nog' ... er is alleen maar 'nu'. En in dit nu kun je een keuze maken, een besluit nemen en in actie komen. Dan kun je verder gaan en een volgende stap zetten. En uiteraard kan een volgende stap zijn op weg naar bereiken van je doel een opleiding volgen of eerst meer ervaring opdoen.

Harmonie met onze natuur

We zijn van nature gevoelige en intu´tieve wezens, voor wie het belangrijk is in harmonie met de (eigen) natuur te bewegen. En dat is een belangrijk punt, we moeten wel blijven bewegen. Daar waar geen beweging is, is geen leven. Maar daar waar we te grote stappen willen zetten of te snel willen gaan, of daar waar we vast komen zitten in angst of (zelf)twijfel, daar raken we uit balans. Daar raken we de afstemming met het natuurlijke ritme kwijt, en dan raken we als het ware de weg kwijt. Een droom of doel of een besef van een richting die je op wilt, is een belangrijk gegeven bij het bewandelen van je weg. Als je niet weet waar je naartoe wilt, ben je als het ware stuurloos en kom je ˇf niet verder ˇf je gaat een kant op waarvan je later wellicht ontdekt dat dat niet de kant is die je op wilde. Een te sterke focus op het doel echter kan ertoe leiden dat je teveel met de toekomst bezig bent, met wat je straks wilt gaan doen. Het bereiken van je doel begint mijns inziens dan ook met elke keer weer in het hier en nu jezelf af te vragen Ĺwaar sta ik nu en wat is nodig om een stap verder te komen?ĺ. Het antwoord op die vraag kan zijn een innerlijke stap of een uiterlijke stap, steeds afhankelijk van waar je staat of tegenaan loopt. Daarom is het belangrijk om deze weg bewust te gaan, dus je steeds bewust te zijn of te worden van je positie, van je gevoelens en je behoeftes.

Het is alsof dit voor de meesten van ons heel lastig is, naar mijn mening omdat we niet meer gewend zijn om zo te leven. We zijn als mensheid in de laatste eeuwen als het ware eenzijdig rationeel in het leven gaan staan, gaan leven volgens eisen en regeltjes van zo moet het. Dat heeft ons doen verwijderen van ons innerlijk voelen en weten, van leven volgens een innerlijk kompas. Nu is het tijdsbeeld op dat punt aan het veranderen, en het is alsof we uitgedaagd worden om weer contact te maken met deze innerlijke raadgever of gids. Deze is geworteld in gevoel en intu´tie. Bewust je weg bewandelen houdt enerzijds in een voelen wat je wilt en wat je nodig hebt in een gegeven situatie en je laten leiden door wat je innerlijk weet. En anderzijds is aan de orde het zetten van uiterlijke stappen, naar voren of naar buiten treden en de dingen doen die nodig zijn. Als innerlijke en uiterlijke stappen op elkaar zijn afgestemd, bewegen we in harmonie met de natuur en met kosmische ritmes. En dan is het altijd goed. Maar dit geloven we nog niet altijd. Onze ratio, onze persoonlijkheid en ego kunnen hier helemaal niks mee. Onze natuur? Kosmische ritmes? Deze zijn met het verstand nauwelijks te begrijpen of te bevatten, dus hoe kunnen we daar nou op vertrouwen.

Oude denkbeelden veranderen

Naar mijn mening is het bij het bewust bewandelen van de weg naar zelfstandigheid of doen van werk waar je hart ligt, van belang om te blijven luisteren naar je innerlijk voelen, zien en weten. En daar op te (leren) vertrouwen. Want diep van binnen weet je wat je wilt en weet je ook dat (je) het kan. Er zijn echter steeds allerlei gedachten die ons hinderen, die ons tegenhouden. Je bewust worden van deze gedachten, veelal betreft het conclusies die we lang geleden hebben getrokken over wie we zijn en hoe de wereld in elkaar zit, kan helpen ze in het juiste licht te zien. Hierin een laagje dieper gaan en zien waar ze vandaan komen, geeft het inzicht dat de overtuigingen zijn ontstaan in een ver verleden, in een geheel andere situatie toen we nog niet over het bewustzijn beschikten dat we nu hebben. Het is nodig te gaan geloven in jezelf, in jouw scheppende vermogens bijvoorbeeld met behulp waarvan je kunt realiseren wat je wilt. Dit is een belangrijk aspect doch ook lastig aangezien dit haaks staat op waar we mee zijn opgegroeid, namelijk geloof in een autoriteit buiten ons en ideeŰn van afhankelijkheid van de omgeving. Ook behoeftes die je hebt, die overigens breed leven in onze samenleving, om vast te houden aan wat je hebt, zoals een vaste baan en een zeker inkomen, houden je tegen om een nieuwe fase in je leven in te gaan, evenals de twijfel of je wel kunt leven van het werk dat je het liefst doet. Vasthouden aan die oude denkbeelden en de gewoontepatronen in houding en gedrag die ermee samenhangen is niet alleen niet meer nodig, het werkt zelfs tegen je. Door het loslaten ervan kun je vrij worden en in het hier en nu andere besluiten nemen, gebaseerd op realistische inzichten en actuele situaties. Realistische besluiten leiden tot constructief gedrag en dat leidt tot gewenste resultaten en zo bouw je gaandeweg (zelf)vertrouwen op en het geloof dat het inderdaad mogelijk is om te doen waar je hart naar uitgaat en jouw zielen-verlangen te realiseren

Moed en kracht verzamelen

Het vergt moed om de innerlijke weg te gaan en oude patronen onder ogen te zien, inclusief de soms pijnlijke overtuigingen of oordelen over onszelf en emoties die we dan tegenkomen. Het vergt tevens moed om de uiterlijke weg te gaan, die vaak betekent dat we stappen zetten in het onbekende en een onzekere toekomst tegemoet gaan. Als je ergens (zelf)vertrouwen nodig hebt, dan is het op deze weg en daarom is het niet raar dat je eerst je krachten moet verzamelen voordat je aan deze weg begint. En omarmen van wie je bent, inclusief je angst en onzekerheid, is een belangrijke eerste stap.
Website : http://www.vialusanne.nl
   
Druk op deze button om een reactie op dit artikel te geven.
Reactie(s)
 
 
     
   
 

BookmarkMaak StartpaginaContactGastenboekAdverterenDisclaimer


 
© 2003 - 2007: Powered by: A-Tzi

     
 
    Inloggen
  · Link aanmelden
  · Link aanmelden uitgebreid
  · Advertentie plaatsen
  · Artikel plaatsen
  · Nieuwsbrief
  · Nieuwsbrief Xtra
 
  · BannerExchange
  · BannerPartners
  · Gastenboek
  · Kaartje sturen
  · Spirituele Promotie & Diensten
  Kijk hier voor de mogelijkheden voor spirituele promotie activiteiten
   
   
 
   
   
 
  · StartKunst
  · A-TZI